Overmatig en onbegeleid schermgebruik remt taalontwikkeling jonge kinderen

Overmatig en onbegeleid schermgebruik door jonge kinderen belemmert hun taalontwikkeling aanzienlijk. maar goed gekozen, educatieve content en actieve ouderbetrokkenheid kunnen juist een positief effect hebben. Dat concludeert ITTA UvA, kennisinstituut voor taalontwikkeling, in opdracht van Probiblio, op basis van de beschikbare wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp. De bevindingen bieden belangrijke inzichten voor ouders én professionals in de mediaopvoeding.

Het onderzoek focust op kinderen van 0 tot 4 jaar, een levensfase waarin taalvaardigheid zich razendsnel ontwikkelt. Volgens de onderzoekers is niet alleen de hoeveelheid schermtijd van belang, maar vooral de manier waarop digitale media worden ingezet. Passief, onbegeleid mediagebruik gaat ten koste van de interactie tussen ouder en kind – een essentieel ingrediënt voor taalverwerving. Maar wanneer ouders actief betrokken zijn, kunnen digitale media juist bijdragen aan een grotere woordenschat en beter verhaalbegrip.

Bibliotheken als gids in de mediaopvoeding
Bibliotheken spelen al een actieve en steeds belangrijkere rol in de ondersteuning van ouders bij mediaopvoeding. Door ouders te informeren over geschikte mediacontent, de risico’s én de kansen van digitale media te belichten en de eigen digitale vaardigheden van ouders te verbeteren, dragen bibliotheken bij aan een bewuste en verantwoorde inzet van digitale middelen in gezinnen.

Probiblio roept bibliotheken op om de wetenschappelijke inzichten uit deze publicatie nog meer te benutten in hun programmering en zo hun dienstverlening te verstevigen. Speciaal voor bibliotheekprofessionals is een handige samenvatting met tips ontwikkeld, waarin de belangrijkste bevindingen en praktische aanbevelingen overzichtelijk zijn terug te lezen.

Het volledige onderzoek en de handzame samenvatting zijn hieronder te downloaden.

Gerelateerde berichten