Predikheren Mechelen genomineerd voor Vlaamse Onroerenderfgoedprijs

Bibliotheek Predikheren in het Vlaamse Mechelen behoort tot de drie genomineerden voor de Onroerenderfgoedprijs 2020. De prijs wordt door de Vlaamse overheid jaarlijks toegekend aan organisaties of personen die zich hebben ingezet om beschermd erfgoed goed te beheren.

Naast het Predikheren in Mechelen zijn ook het Gruuthusemuseum in Brugge en de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle genomineerd. Zij werden door een jury geselecteerd uit 43 inzendingen.

Over het Predikheren schrijft de jury onder andere: ‘Na jarenlange leegstand en verwaarlozing kreeg het complex recent een herbestemming als stadsbibliotheek. Afbrokkelende verflagen en bouwsporen uit het verleden zijn er niet alleen geconsolideerd, maar krijgen een ereplaats in het ontwerp. Je kan alle historische verhaallijnen als het ware van het monument aflezen. Er is ook plaats voor vernieuwing. Dankzij hedendaagse dakkapellen kon de bibliotheek een plaats krijgen op de bovenste verdiepingen van het voormalige klooster. Hierdoor is de zolderruimte optimaal benut en bleef de historische binnenkoer een open ruimte. Met een bar, een restaurant en ruimtes voor concerten en lezingen is het Predikheren een open huis voor de Mechelaar geworden. Het gebouw en het plein errond hebben de wijk nieuw leven ingeblazen.’
Het is dit jaar de vijfde keer dat de Onroerenderfgoedprijs wordt uitgereikt. Deze editie staat in het teken van erfgoed dat publiek toegankelijk is. Behalve de juryprijs is er ook een publieksprijs, in het kader waarvan nog tot en met zondag 13 september 2020 gestemd kan worden. De winnaars worden op 2 oktober bekendgemaakt. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 15.000 euro.

Het Predikheren won eind vorig jaar ook al de ARC19 Interieur Award, een initiatief van de Architect, het landelijke architectuurplatform en -magazine. De jury van de ARC Awards stelde destijds diep onder de indruk te zijn van ‘de gevoelige en fijnzinnige aanpak waarmee de architect het voormalige klooster tot bibliotheek heeft getransformeerd. Het resultaat is een gebouw met een unieke en ontroerende sfeer. Het project is een onbedoeld kunstwerk.’
De nieuwe Mechelse bibliotheek opende op 31 augustus 2019 in Het Predikheren officieel met een parade van ‘boekendragers’. De bibliotheek is ondergebracht in het voormalige Predikherenklooster. De gemeente Mechelen besloot in 2010 om het voormalige zeventiende-eeuwse Predikherenklooster, dat al jaren leeg stond, te verbouwen tot een nieuwe ‘culturele hotspot’ met als naam Het Predikheren, waarvan de bibliotheek het hart vormt. Voor de vernieuwing van Het Predikheren koos de stad voor het concept van Korteknie Stuhlmacher Architecten (KSA) en Hild und K Architecten. Dit Nederlands-Duitse team begeleidde zowel de restauratie als de volledige herinrichting van het gebouw. 

Geef een reactie
Gerelateerde berichten