Twintig klassen in Flevoland krijgen drie keer een verhalenverteller zoals een schrijver of spoken word-artiest op bezoek. Met deze schrijversbezoeken biedt dit Flevo Covid-leesoffensief leerlingen uit klas 1 van het praktijkonderwijs, vmbo-basis en -kader, een positieve taalervaring aan. Hiermee wordt geïnvesteerd in het leesplezier en de leesvaardigheid van de jongeren.
Dit project is dankzij een ingezonden brief in een landelijke krant geïnitieerd door de provincie Flevoland. De schrijver pleit daarin voor een leesoffensief door het inzetten verhalenvertellers die door Covid-19 minder werk hebben. Het Flevo Covid-leesoffensief is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen Het Flevolands bibliotheeknetwerk, De Schrijverscentrale en vier scholen voor het voortgezet onderwijs: De Steiger in Lelystad, het Aeres en het Echnaton in Almere en het Perron in Dronten.
Jongeren enthousiasmeren
Verhalenvertellers en jeugdauteurs doen mee aan het leesoffensief. Voor Flevoland zijn dat Anke Kranendonk, Cis Meijer, Mijke Pelgrim, Buddy Tegenbosch en de twee spoken word-artiesten Roziena Salihu en Tyler Koudijzer. De leerlingen worden goed voorbereid om zoveel mogelijk uit het schrijversbezoek te halen. Zo zijn introductiefilmpjes opgenomen zodat de leerlingen voorafgaand aan het bezoek alvast kennis kunnen maken met de auteurs. De scholen krijgen een boekencollectie ter beschikking en op elke school is een kick-off voor de docenten. Alle partijen hopen de jongeren met dit initiatief extra te enthousiasmeren voor taal en lezen.
Divers, eigentijds en aantrekkelijk aanbod
Karin de Jong van Bibliotheek Netwerk Flevoland: ‘Wij hebben met elkaar het bezoek gedegen voorbereid en zijn nu vooral benieuwd naar de reacties van de leerlingen.’
Anne Zeegers, directeur De Schrijverscentrale: ‘Wij zijn blij met deze bijzondere samenwerking, waarin wij onze kennis en kunde hebben ingebracht voor een divers, eigentijds en aantrekkelijk aanbod met schrijvers. Uit ervaring en ons onderzoek Dichter bij de schrijver, dichter bij lezen weten we dat een schrijver in de klas literatuur tot leven brengt en zo leerlingen inspireert om in een boek te duiken. Voor ons is het leerzaam omdat de vraag naar schrijversbezoeken voor vmbo, kader en praktijk relatief nieuw is en we graag willen leren wat werkt om de leesmotivatie van deze doelgroep te vergroten. We wensen de leerlingen veel leesplezier toe!’