Splinter Chabot op 1 met Confettiregen in De Regenboog Top 100 van Gaykrant en Hebban.nl

(Video onder bericht)

Vandaag maakte lezerscommunity Hebban.nl De Regenboog Top 100 bekend. De lijst bevat zowel klassieke als recente titels, vertaald werk en boeken van eigen bodem in verschillende genres. Lezers op de platforms van Hebban.nl en Gaykrant.nl brachten in juli hun stem uit op de mooiste en/of belangrijkste LHBTIQ+ boeken aller tijden. Schrijver en programmamaker Splinter Chabot staat met twee boeken in de top vijf. Zijn debuutroman Confettiregen (shortlist Hebban Debuutprijs 2020) kreeg de meeste stemmen en voert de Regenboog Top 100 aan. Lezers konden in juli hun drie mooiste boeken kiezen uit een groslijst van ca. 550 boeken en konden een extra vrije keuze nomineren.

De Regenboog Week
De aanleiding voor de LHBTIQ+ boekverkiezing is de Regenboog Week (2-8 augustus), een van de themaweken tijdens de Zomerlezen-campagne van Stichting CPNB. Samen met Gaykrant werd een programma samengesteld gericht op LHBTIQ-literatuur. Boris Dittrich, auteur en politicus, was ambassadeur van de verkiezing. ‘Lezen is leven. Door lezen kom je in contact met mensen en situaties die je in het dagelijks leven niet zou ontmoeten. Lezen stimuleert je fantasie en is verrijkend. Je leert de wereld en je zelf beter begrijpen door te lezen. Daarom was ik vereerd toen mij werd gevraagd het gezicht van de Regenboog Top 100-lijst te worden.’

Confettiregen
Confettiregen verscheen in maart 2020 en vertelt het verhaal van Chabots alter ego Wobie en zijn worsteling met zijn homoseksualiteit en coming-out. Het leven van het personage is gebaseerd op dat van Chabot zelf. De jury van de Hebban.nl Debuutprijs noemde het boek ‘een hartverwarmende, ontroerende en belangrijke roman. Dat jongeren van nu nog steeds worstelen met hun coming-out maakt dit soort boeken nog altijd belangrijk en relevant.’ Eind september is Splinter Chabot samen met Khalid Boudou en Aimée de Jongh het gezicht van de Boekenweek van Jongeren.

De Top 10
1. Confettiregen van Splinter Chabot
2. Zwemmen in het donker van Tomasz Jedrowski
3. Terug naar Tarvod van Boris O. Dittrich
4. Roze brieven van Splinter Chabot
5. Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld van Becky Albertalli
6. Shuggie Bain van Douglas Stuart
7. Een klein leven van Hanya Yanagihara
8. Glitter maakt alles beter van Sander den Baas
9. Als je maar gelukkig bent van Jessica Geel en Robbert Blokland
10. Nieuwe namen van Eveline van de Putte

De gehele Top 100 is HIER te vinden.

3 maart 2020: In ‘Confettiregen’ beschrijft Splinter Chabot hoe het was om te ontdekken dat hij op jongens viel en de strijd die hij daarmee heeft gevoerd. Hij dacht daarom als jonge jongen aan zelfdoding. Fragment uit De Wereld Draait Door.
Geef een reactie
Gerelateerde berichten