Stadkamer doopt Grote Zaal om tot Christa Westerhofzaal

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag heeft Stadkamer zowel de workshopruimtes, als de Grote Zaal vernoemd naar Zwolse vrouwen. De oproep om Zwolse vrouwen te nomineren leverde 48 bijzondere inzendingen op. De jury, bestaande uit Hettie van Aalderen, Lucia de Vries en Samuela Evenboer, beoordeelde de indrukwekkende nominaties en selecteerden drie vrouwen naar wie de ruimtes een jaar lang vernoemd worden.  

Christa Westerhofzaal
De Grote Zaal zal dit jaar de Christa Westerhofzaal zal heten, ter ere van de recent overleden eigenaresse van Boekhandel Westerhof. 39 Jaar lang was zij de directeur en het gezicht van Boekhandel Westerhof. Daarnaast zette zij zich in voor het Hervormd Weeshuis, de Beiaardstichting, begraafplaats Kranenburg, het Zwollefonds en de Rotary.

Hermance Löhniszaal
De eerste workshopzaal heet dit jaar de Hermance Löhniszaal. Deze ruimte is vernoemd naar de eerste (onbetaalde) directeur van de Zwolse Openbare Leeszaal en Bibliotheek, destijds nog gevestigd aan de Kamperstraat 21. Haar invloed op de leeszaal, die uiteindelijk is uitgegroeid tot de huidige Stadkamer, wordt hiermee geëerd.

Aleida Maria Nijland-Engelmoerzaal
De tweede workshopsruimte krijgt de naam Aleida Maria Nijland-Engelmoerzaal. Mevrouw Nijland-Engelmoer werd gekozen door de jury door haar bijzondere levensverhaal en de kracht die zij toonde in het opvoeden van haar grote gezin.

Een jaar lang zie je deze namen terug in Stadkamer. Wil je meer over de bijzondere vrouwen weten? Kom naar Stadkamer en scan de QR-codes die bij de naambordjes hangen.



Gerelateerde berichten
Lees meer

De magie van voorlezen bij De Nationale Voorleeswedstrijd

(Video onder bericht) De start van een nieuw schooljaar, betekent ook de start van de nieuwe editie van De Nationale Voorleeswedstrijd. Stichting Lezen organiseert deze leesbevorderingscampagne voor de groepen 7 en 8 van de basisschool dit jaar voor de 32e keer en werkt daarbij samen met de Bibliotheken. Het doel van de campagne: bovenbouwleerlingen enthousiast maken voor (voor)lezen en hen in aanraking laten komen met jeugdliteratuur. Uit onderzoek blijkt dat kinderen vanaf groep 6 minder gemotiveerd raken om te lezen. Sommige experts denken dat dit komt doordat de nadruk bij het lezen steeds meer komt te liggen op lezen om te leren, in plaats van lezen voor je plezier. Maar ook andere factoren kunnen een rol spelen; leerlingen ontwikkelen een voorkeur voor andere media, zoals computergames, internet en sociale media. Verder heeft niet elke bovenbouwleerling het vloeiend lezen al helemaal onder de knie, waardoor tekstbegrip en leesplezier onder druk komen te staan. Uit de internationale meting PIRLS­2023 blijkt dat Nederlandse tien­jarigen ten opzichte van hun leeftijdsgenoten in andere landen en ten opzichte van voorgaande jaren slechter zijn gaan presteren op leesvaardigheid. Nederland bungelt inmiddels ook qua leesmotivatie onderaan de ranglijst. Voorlezen stimuleren in verschillende…