(Bron: Volkskrant/VOB/KB/VVBAD/IFLA)
Voordat IFLA-WLIC 2023 in Rotterdam van start ging was er al veel geruzie over de volgende editie die in Dubai wordt gehouden, maar tijdens de editie van dit jaar barstte de bom behoorlijk…
Al eerder hadden Brazilië, Frankrijk, Canada, de Verenigde Staten, Noorwegen, Nederland en België. gemeld in 2024 niet naar Dubai af te reizen vanwege de schendingen van de rechten van lgbtqia+ personen, de censuur, en de belabberde positie van vrouwen. Diverse organisaties zoals de VOB, KB, VVBAD lieten een luid protest horen. Ook op sociale media kwamen er heftige reacties op het besluit dat de IFLA nam terwijl maar liefst 68% van de IFLA-leden faliekant tegen was. Tot woede van velen ging het IFLA-bestuur akkoord met de voorwaarden van de regering in Dubai dat lgbtqia+ kwesties niet op het programma mogen staan en dat het lgbtqia+ comité van IFLA niet welkom is.
Frank Huysmans, hoogleraar Information Society, with special regard to the transformation of public libraries op LinkedIn: ‘Hoe het bestuur voor de conferentie van volgend jaar akkoord heeft kunnen gaan met deze eis van Dubai, die tegen alles ingaat waar de bibliotheek voor staat, is een raadsel.’
Garrelt Verhoeven van de Universitaire Bibliotheken Leiden in De Volkskrant van 23 augustus: ‘‘Onze kernwaarden worden aangevallen: vrijheid van meningsuiting en inclusiviteit. De bibliotheek moet een veilige haven voor iedereen zijn.’
Fenna IJtsma, eveneens van de Universitaire Bibliotheken Leiden besloot als protest honderd buttons te maken van een regenboogvlag met een boek erop. Deze buttons werden massaal gedragen.
Het slappe excuus van Barbara Lison, president van IFLA, die meldde dat ‘je niet bang hoeft te zijn zolang je je aan de regels van het land houdt’, werd door de bezoekers niet bepaald serieus genomen. Tijdens de de algemene ledenvergadering kwam de Scandinavische delegatie met een actie en diende een motie in om volgend jaar de ledenvergadering níét in Dubai te houden. Garrelt Verhoeven in De Volkskrant: ‘‘Ze hadden een maas in de statuten gevonden. De grond voor het bezwaar was dat niet alle leden aanwezig zouden kunnen zijn vanwege de uitsluiting van lgbtqia+ in Dubai. De motie is in meerderheid aangenomen.