Weer duizenden nieuwe boeken en tijdschriften toegevoegd aan Delpher

Onlangs heeft de Koninklijke Bibliotheek (KB) twee nieuwe tranches met duizenden boeken en tijdschriftedities toegevoegd aan Delpher, de website met gedigitaliseerde historische Nederlandse publicaties. Het gaat om 33.000 nieuwe boeken en bijna 30.000 nieuwe tijdschriftedities.

De set van ruim 33.000 boeken die op 7 december is toegevoegd omvat in totaal meer dan 5,5 miljoen pagina’s. Deze set boeken bevat zowel fictie voor volwassenen en kinderen, als non-fictie over diverse onderwerpen. Het merendeel van de boeken is uitgegeven in de twintigste eeuw, maar er zit ook een aantal titels uit de negentiende en eenentwintigste eeuw tussen.

Ruim 600 van de toegevoegde boeken hebben te maken met emancipatie en vrouwengeschiedenis. Deze beslaan een breed spectrum: naast romans voor vrouwen en meisjes zijn er de nodige titels met een feministisch of politiek tintje, zoals Wat beoogt het nieuw-feminisme? van A.C. Veen-Brons en het pamflet ‘De vrouw en haar recht op arbeid‘. Verder is  er ook een set kerstboeken uit het begin van de twintigste eeuw toegevoegd.

Eind november is ook al een set van bijna 30.000 nieuwe tijdschriftedities toegevoegd aan Delpher. Het gaat om 68 tijdschrifttitels, waaronder veel titels uit de sfeer van de wereldverbeteraars, pacifisten, esoterici, vegetariërs, anti-vivisectionisten en geheelonthouders aan het begin van de twintigste eeuw. Hiertoe behoren onder andere Rein Leven, een tijdschrift dat verscheen van 1901 tot 1908 als het orgaan van de gelijknamige Rein Leven Beweging, en de Vegetarische bode, het officiële orgaan van de ‘Nederlandsche Vegetariërsbond’.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten