Tekst: Weesgedichten Nederland / video onder bericht
Weesgedichten zijn gedichten op zoek naar een nieuw thuis. Enkele dagen voor de start van Poëzieweek 2024 verschijnen ze op ramen en zijn tijdelijk van aard. De Weesgedichten zijn te adopteren door iedereen met een hart voor poëzie die de vonk wil overdragen. Zo bereiken ze iedereen op straat!
De Vlaamse Bibliotheek UTOPIA begon in 2021 met het project ‘Weesgedichten’. Tijdens de jaarlijkse Poëzieweek wordt de poëzie zichtbaar in de openbare ruimte, door gedichten op ramen van huizen te schrijven. Bewoners in steden en dorpen adopteren als adoptieouders, via hun lokale bibliotheek, één van de gedichten die op zoek zijn naar een adoptieraam. Het gedicht wordt door een vrijwilliger op het raam geschreven en is te lezen tot en met de Poëzieweek. De gedichten zijn van een diverse groep van 100 Vlaamse en Nederlandse dichters.
Na drie succesvolle jaren in Vlaanderen trekt Weesgedichten tijdens de Poëzieweek 2024 de grens over naar Nederland. Stichting De Zoek naar Schittering startte in samenwerking met UTOPIA Aalst een pilot in de provincie Zuid-Holland. De bibliotheken van Maassluis, Den Hoorn, Vlaardingen, Lisse, Sassenheim, Noordwijk, Oegstgeest van Bibliotheek Bollenstreek, Den Haag, Gouda, Rotterdam en van de Hoeksche Waard Oud Beijerland en Strijen sloten zich al aan! Ambassadeur Derek Otte roept in een toffe video op tot deelname.
Openbare bibliotheken vormen de spil
Openbare bibliotheken vormen de spil van Weesgedichten. Zij zijn de plek waar mensen in contact komen met proza, poëzie en leesplezier. De toegankelijkheid van Weesgedichten sluit dan ook aan bij de missie van bibliotheken die er alles aan doen om ouders, jongeren en kinderen te bereiken en taalplezier te laten beleven. Bovendien sluit Weesgedichten aan bij nog twee bibliotheekfuncties: bewoners laten kennis maken met kunst en cultuur en het organiseren van ontmoeting en debat. Weesgedichten creëert ruimte waar ontmoetingen kunnen ontstaan tussen buurtbewoners, adoptieouders, vrijwilligers, dichters en bibliotheken.
Vlaardingen werkt met een lokale dichtersgroep
Corinne Drescher organiseert het programma voor De Plataan in Vlaardingen. Ze blijkt Weesgedichten mooi te combineren met een bestaande lokale dichters groep: “We hebben in Vlaardingen ‘Dichter bij Vlaardingen’, een hele leuke club mensen die ook gedichten schrijven tijdens poëziemiddagen en -avonden en zij vinden het geweldig! Dus het is een nieuwe groep om mee samen te werken. En het project is een nieuwe manier om meer poëzie in de bibliotheek te brengen. ‘Dichter bij Vlaardingen’ kiest ook samen met ons de 5 lokale dichters die we kunnen toevoegen aan onze digitale bundel voor adoptie.” Ze vervolgt wat haar aanspreekt in het project: “Het ziet er ook leuk uit, die raamgedichten, mensen staan er even bij stil, en ook voor je ontwikkeling is het goed. Ik gebruik poëzie bijvoorbeeld ook in mijn andere werk als docent, voor taalontwikkeling in de klas, als verhalen bijvoorbeeld te lang zijn.”
Aanmelding en poëziepakketten
De aanmelding voor bibliotheken loopt inmiddels! Via de website www.weesgedichten.nl kiest elke bibliotheek één of meerdere van de poëziepakketten met Nederlandstalige gedichten. Alle bibliotheken van Zuid-Holland zijn benaderd, aanmelden kan nog steeds.
Onder de poëziepakketten van 25, 50 en 100 gedichten is er één met 25 jeugdgedichten, zodat ook kinderen en jongeren worden betrokken bij dit project. Er is ruimte in elk pakket om lokale dichters toe te voegen.
Na registratie heeft elke bibliotheek een webpagina met de eigen digitale dichtbundel op de Weesgedichten-website. Vanaf 13 december 10 uur zijn de adoptieouders aan zet, want dan start de adoptieprocedure: iedereen met een raam aan straat kan via de digitale bundel van een deelnemende bibliotheek gratis een Weesgedicht adopteren!
Het project is toegankelijk voor iedereen, ook voor hen die niet direct met poëzie in aanraking komen. Klik hier als u meer informatie wil lezen over hoe het project werkt. Bent u enthousiast? Registreer via https://weesgedichten.nl/hoe-werkt-het/aanbieden
Met vragen, of als u een bibliotheek buiten Zuid Holland bent, kunt u terecht bij info@weesgedichten.nl.
Samen maken we een bloemlezing op straat tijdens de Poëzieweek 2024.