Westfriese Bibliotheken krijgen drie elektrische bakfietsen voor BestelBieb

De Stichting Westfriese Bibliotheken kan dankzij financiële bijdragen van het Oranje Fonds en Stichting Glaswerk drie elektrische bakfietsen aanschaffen om in het kader van de BestelBieb boeken aan huis te bezorgen bij kwetsbare inwoners van West-Friesland die voorlopig niet de deur uit kunnen of durven vanwege het coronavirus.

De Westfriese Bibliotheken startten tijdens de eerste coronagolf in maart/april met de BestelBieb, waarmee leden boeken thuis kunnen laten bezorgen. Er zijn toen in drie maanden tijd ruim 2500 boekentassen geleverd. Toen de bibliotheken weer open mochten, is de dienst in stand gebleven en uitgebreid met een afhaaldienst. Inmiddels is de teller ruim voorbij de 3700 bestellingen, omdat kwetsbare inwoners nog steeds gebruik maken van bezorging aan huis. Naast de afleiding van het lezen, waarderen zij het praatje met de bezorger, aldus Westfriese Bibliotheken.

De bezorgers zijn vrijwilligers van de Westfriese Bibliotheken. Het werkgebied van de Westfriese Bibliotheken bestrijkt ruim 500 vierkante kilometer. Bezorgers gebruikten hiervoor een eigen fiets en balanceerden met boekentassen op de bagagedrager en aan het stuur. Voor grotere afstanden stonden bezorgers met een auto klaar. De Stichting Westfriese Bibliotheken zocht naar een oplossing om de bezorgdienst te stroomlijnen en benaderde soci.bike in Enkhuizen. Soci,bike is een lokale producent van elektrisch ondersteunde bakfietsen, een sociale onderneming met als doel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt tóch aan een betaalde baan te helpen. Met de elektrische bakfietsen worden de bezorgritten van de bibliotheek voor de betrokken vrijwilligers nu een stuk veiliger en comfortabeler. De bakfietsen zijn goed herkenbaar omdat ze gespoten zijn in de knaloranje kleur van de bibliotheek.

De aanschaf van de elektrische bakfietsen werd mogelijk door een financiële bijdrage van het Oranje Fonds (7500 euro) en van Stichting het Glaswerk (10.000 euro).

Geef een reactie
Gerelateerde berichten