Bibliotheekblad 3-2024 (Digitaal) komt 21 maart uit

Het is bijna zover: aanstaande donderdag ontvangen de abonnees van Bibliotheekblad nummer 3 in hun mailbox. Nummer 4 zal weer op papier verschijnen. Nieuwsgierig naar de inhoud van nummer 3? Die leest u hieronder. Heeft u het blad digitale niet ontvangen in uw mailbox? Of heeft u andere vragen? Mail naar: digitaal@bibliotheekblad.nl

Collega
Sinds augustus 2023 is Richard Reijnders productontwikkelaar bij de Bibliotheek AanZet. Net als iedereen werkt hij weliswaar voor het spreekwoordelijke ‘brood op de plank’, maar voordat hij hier begon, voelde hij dat hij bróódnodig toe was aan een switch in zijn loopbaan.

Pensioenfonds Openbare Bibliotheken
‘Hier kun je nog geen ijsje voor kopen.’ De beslissing van het Pensioenfonds Openbare Bibliotheken om de pensioenen van oud-bibliotheekmedewerkers te verhogen met 0,18 procent doet veel stof opwaaien. ‘Het bestuur shopt in de cijfers en doet alsof het hun fonds is.’

Landelijk QR-fieldlabproject
Hoe komen de onlinecollectie en alle andere services onder de aandacht bij diegenen die niet regelmatig in de bibliotheek komen? Door op originele, relevante plekken QR-codes te plaatsen die eenvoudig toegang geven tot wat de bibliotheek allemaal te bieden heeft.

Dungeons & Dragons in de programmering
Jelte Hommes werkt als domeinspecialist Leven Lang Leren bij Biblionet Groningen. In deze rol houdt hij zich onder andere bezig met het implementeren en programmeren van ‘tabletop-roleplaying games’ in het aanbod van de bibliotheek.

MINT Architecten renoveert buurtvestigingen OBA
Inmiddels staat de teller op zo’n dozijn buurtvestigingen van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) die MINT Architecten bezig is te renoveren of al op de schop nam. Oprichter Dianne Maas-Flim en partner David Tol over hun visie en werkwijze.

Dansen tussen de boeken
In de bibliotheken van nu is veel mogelijk, maar dansen tussen de boekenkasten is toch niet iets waar iedereen direct aan denkt. Toch heeft Het Danspaleis al velen – vooral ouderen, maar soms ook jongeren – in beweging gebracht tijdens sfeervolle dansfeesten in verschillende bibliotheekfilialen.

Welke scholingen zijn er voor frontofficemedewerkers?
Bibliotheken worden steeds meer maatschappelijk-educatieve instellingen. Welke scholingen en trainingen kunnen frontofficemedewerkers volgen om hun veranderende rol goed te kunnen invullen?

Ook Venray doet SPUK-aanvraag
Het duurde even en de bibliotheek betaalt zelf mee, maar de gemeente Venray heeft een aanvraag ingediend voor een SPUK-subsidie robuuste bibliotheek. Was dat verrassend?

De LocHal bestaat vijf jaar
Onlangs vierde de LocHal haar vijfjarig bestaan. Hoe staat het er nu voor? In gesprek met Peter Kok (directeur-bestuurder Bibliotheek Midden-Brabant) en Angélique de Kort (manager LocHal, Bibliotheek Midden-Brabant).

Loes Luca volgde laaggeletterde Rotterdammers
Vorig jaar liet de actrice en comédienne een serieuzere kant van zichzelf zien. Hoe kijkt de Rotterdamse terug op haar deelname aan de vierdelige tv-serie Duidelijke taal over laaggeletterdheid?

Bibliotheken geven AI een plek in hun organisatie
Het afgelopen jaar kwam het gebruik van kunstmatige intelligentie wereldwijd in een stroomversnelling. Ook bibliotheken sprongen daar, als experts in informatievoorziening, op in. Hoe geef je als lokale bibliotheek AI een plek in je organisatie, bijvoorbeeld in de programmering en dienstverlening?

April is de Maand van de Filosofie
Veel bibliotheken hebben een display van hun filosofiecollectie tijdens de Maand van de Filosofie, maar je kunt ook je bezoekers zelf aan het denken zetten. Zo organiseert de Bibliotheek Midden-Brabant het FilosofiePodium en in Rotterdam zetten ze een filosofische chatbot in.

Topstukken van de KB
KB-collectiespecialist, Melinda Kónya, coördinator van de schenkingen, licht in deze editie van Topstukken van de KB twee bijzondere schenkingen uit die de nationale bibliotheek in 2023 kreeg.

Column
Rianne van Melik en Jamea Kofi van de Radboud Universiteit doen onderzoek naar openbare bibliotheken als sociale infrastructuur. In deze column bespreken ze om beurten hun belangrijkste bevindingen.

De carrièreswitch

Sinds 2018 is Bouke Arends burgemeester van de gemeente Westland. In de jaren daarvoor was hij onder meer werkzaam voor de Overijsselse Bibliotheek Dienst.

Bijzondere Bibliotheken
In het Oostelijk Havengebied van Amsterdam staat een oud cacaopakhuis boordevol sociaaleconomische geschiedenis. Deze betonnen kolos herbergt behalve de archieven ook de bibliotheek – met zo’n miljoen titels – van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).

Management
Na een carrière in de politiek keerde Martien Louwers terug naar haar vertrouwde bibliotheek in Eibergen en omstreken: nu niet als bezoeker, maar als directeur.

Onderzoek
Onlangs is de Bibliotheekmonitor vernieuwd en geïntegreerd met twee andere onderzoeksinstrumenten: de Impactmonitor en Outputregistratietool. Wat betekent dat precies voor bibliotheken? En waarom is deze verandering in gang gezet?

QNL: een Nederlands architectonisch hoogstandje
In 2018 ging Qatar National Library (QNL) officieel van start in haar nieuwe, door architect Rem Koolhaas ontworpen, gebouw. Wat is de impact van de bieb op het culturele leven in de Golfstaat en hoe zwaar is het stempel dat de pandemie op de bedrijfsvoering drukte?

Nieuw leven voor oude bibliotheken in Kenia
De Keniaanse Wanjiru Koinange is schrijfster én restaurateur van oude, vervallen bibliotheken. Wanjiru kwam ook in Nederland inspiratie opdoen.

Gerelateerde berichten