AI ‘Lees Simpel’ app hertaalt ingewikkelde brieven naar eenvoudige taal

(Video’s onder bericht)

Medewerkers van een IDO-punt zullen ze vaak hebben zien langskomen: brieven geschreven in zeer ambtelijk taalgebruik die door laaggeletterden nauwelijks te begrijpen zijn. De gratis app ‘Lees Simpel’ hertaalt deze brieven door middel van kunstmatige intelligentie (AI) en vat ze bondig samen. De app is te downloaden in de verschillende Playstores.

Het was Hester Benedictus die in februari met het idee kwam op de AI Hackaton Amsterdam, een bijeenkomst waar in 24 uur aan een app kan worden gewerkt. In Het Parool van 16 februari vertelt ze hierover: “Ik heb bij de gemeente Amsterdam op de afdeling zorg gewerkt, en weet dat veel mensen moeite hebben om alle brieven te lezen en begrijpen. Daar kan een hoop ellende uit voortkomen. In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen laaggeletterd, die groep wilde ik helpen. Hoe gaaf zou het zijn als je zo’n brief gewoon kan scannen en de tekst vervolgens voor je versimpeld wordt?”

De samenvattingen worden gemaakt door middel van het platform Open AI. In het AD van 14 juli vertelt Benedictus hierover: ‘Je moet vooral vertellen dat het dingen in een eenvoudige taal moet zetten en in een bepaald format moet teruggeven. Wij hebben gekozen voor een soort bullets. En het systeem bedenkt er ook zelf een emoji bij.” Standaard is ingesteld: het gebruikt makkelijke, korte woorden en geen samengestelde zinnen. Elke zin staat op een nieuwe regel.’

De app, die zonder winstoogmerk ontwikkeld is, is te downloaden in de verschillende Playstores.

Download voor I Phone.
Download voor Android.

Gerelateerde berichten