Bibliotheek Utrecht biedt ‘Troostwoorden’ in moeilijke tijd

Onder het motto ‘lees je door deze lockdown’ biedt Bibliotheek Utrecht een tool aan waarmee men zogeheten ‘troostwoorden’ kan maken voor iemand die ze in deze moeilijke periode kan gebruiken. Het gaat om quotes uit boeken die verspreid kunnen worden via sociale media of via een poster of ansichtkaart.

Bibliotheek Utrecht meldt over de tool: ‘In de bieb staan kasten vol boeken met mooie quotes. Weet jij iemand die wel wat troostwoorden kan gebruiken? Maak dan hier jouw eigen quote.’

De gebruikers van de tool kunnen hun favoriete quote intypen en vervolgens delen via sociale media met de hashtag #troostwoordenuitdebieb of uitprinten om als een poster voor een raam te hangen.

Bibliotheek Utrecht wil met het initiatief mensen in deze moeilijke tijden een hart onder de riem steken en een klein beetje positiviteit brengen met quotes die de lezer even een glimlach bezorgen, om zo de moed erin te kunnen houden. De bibliotheek heeft zelf ook vier posters met ‘troostwoorden’ gemaakt om in de stad op te hangen. Vanaf 20 januari kan ook iedereen die een gereserveerd boek of een verrassingstas ophaalt zo’n poster meenemen om thuis voor het raam op te hangen. Binnenkort zijn ze ook beschikbaar als ansichtkaart. Een aantal Utrechtse schrijvers doet ook mee. Koos Meinderts, Ingmar Heytze en Annet Schaap reageerden direct positief met mooie citaten, meer auteurs volgen binnenkort.

Een enigszins vergelijkbaar initiatief is ontplooid door de bibliotheek in het Vlaamse Knokke-Heist. De bibliotheek in de Belgische kustplaats heeft onlangs een bundel met ‘100 woorden positiviteit’ gelanceerd. Bibliotheek Knokke-Heist deed in december 2020 de oproep om iets positiefs te schrijven met maximaal honderd woorden: ‘een warm gedicht, een wens, een gedachte, haiku, of gelijk welke tekst’. De respons was groot. Alle door de inwoners van Knokke-Heist ingestuurde gedichten en andere bijdragen werden verzameld in een artistieke bundel, die de titel 100 woorden positiviteit kreeg. De bundel werd gelanceerd op 18 januari (Blue Monday, door sommigen gezien als de ‘somberste dag van het jaar’) en is gratis verkrijgbaar in de bibliotheekvestigingen Scharpoord, Heist en Westkapelle. Ook komt de bundel, die een oplage van 500 exemplaren heeft, te liggen in het toerismekantoor en het stadhuis van de gemeente.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten