Bibliotheken Noord Fryslân en GGD Fryslân ondertekenen Taalakkoord

Paulien Schreuder, directeur Bibliotheken Noord Fryslân, en Theo Hartman, afdelingshoofd GGD Fryslân, ondertekenen op woensdag 8 juli in Bibliotheek Dokkum het Regionaal Taalakkoord Noord Fryslân. Hiermee is GGD Fryslân aangesloten bij het Taalakkoord van Noord-Fryslân en de Friese Waddeneilanden.

Het Taalakkoord is een initiatief vanuit de overheid om partijen te laten samenwerken bij het verbeteren van taalvaardigheid en het tegengaan van laaggeletterdheid. De partners in het taalakkoord Noord Fryslân en de Waddeneilanden zijn de gemeenten in Noord Fryslân, Stichting Lezen en Schrijven, het Friesland College en Bibliotheken Noord Fryslân en nu dus ook GGD Fryslân.

Het Taalakkoord is een schriftelijk vastgelegde afspraak tussen de deelnemers waarin de ambitie en inzet van alle partijen is beschreven om laaggeletterdheid te bestrijden en leesplezier te bevorderen. Een voortvloeisel van het Taalakkoord is onder andere de inzet van BoekStartcoaches bij consultatiebureaus. Met de inzet van de BoekStartcoach is er meer tijd op het consultatiebureau om over taalstimulering en voorlezen te praten. Een gesprek met de ouders kan er voor zorgen dat zij met hun kind gaan lezen en naar de bibliotheek gaan, aldus Bibliotheken Noord Fryslân in een persbericht. GGD-directeur Theo Hartman: ‘Voor GGD Fryslân is het signaleren en voorkomen van laaggeletterdheid onderdeel van de preventieve zorg voor alle ouders en kinderen in Fryslân. De taalontwikkeling van kinderen volgen en ouders adviseren over hoe ze het praten van hun kind kunnen stimuleren horen daarbij.’

Geef een reactie
Gerelateerde berichten