Bibliotheken organiseren ‘Ontmoet Dichters Online’ als afsluiting Poëzieweek

Als afsluiting van de Poëzieweek 2021 organiseert Probiblio in samenwerking met tien, overwegend Noord- en Zuid-Hollandse,  bibliotheken op donderdagavond 4 februari van 19.30 tot 21.00 uur de poëzieavond ‘Ontmoet Dichters Online’. De avond wordt live uitgezonden vanuit het Bibliotheektheater in Rotterdam.

‘Ontmoet Dichters Online’ staat in het teken van voordrachten en interviews van en met de dichters Tsead Bruinja, Iduna Paalman, Maureen Ghazal en Daniëlle Zawadi. Ook krijgen deelnemers de mogelijkheid om zélf vragen te stellen. De presentatie van de avond, die live wordt uitgezonden vanuit het theater van de Bibliotheek Rotterdam, is in handen van de Rotterdamse dichter Daniël Dee. Meekijken is gratis. Vooraf reserveren kan via Eventbrite

Ontmoet Dichters Online’ is een initiatief van Probiblio samen met tien overwegend Noord- en Zuid-Hollandse bibliotheken: Bibliotheek Amstelland, De Boekenberg, Bibliotheek Oostland, Bibliotheek IJmond-Noord, Theek5, Bibliotheek Rotterdam, Bibliotheek Zuid-Kennemerland, Bibliotheek Katwijk, Bibliotheek Aan den IJssel en Bibliotheek Aanzet. Het initiatief komt voort uit ‘Ontmoet Schrijvers Online’, een serie online interviews met schrijvers die vanwege de coronamaatregelen niet fysiek een bibliotheek konden bezoeken om voor te lezen, geïnterviewd te worden en met hun lezers in gesprek te gaan. Deze serie, die werd georganiseerd door elf Zuid-Hollandse bibliotheken in samenwerking met Probiblio, kreeg twee rondes, van 21 mei tot en met 2 juli 2020 en een tweede reeks van 5 november tot en met 26 november.

De Poëzieweek 2021 vindt plaats van donderdag 28 januari tot en met woensdag 3 februari. Het thema is dit jaar ‘Samen’. De organisatoren schrijven daar onder andere over: ‘We leven in tijden van grote verschillen, het eigen gelijk, de een tegen de ander. Tegelijk is er ook samenhorigheid en zijn er verbindende initiatieven van onder uit, wereldwijd. Digitaal of op straat, stil of luidkeels, rond grote thema’s of kleinere, lokale projecten. En dat willen we in de kijker zetten met het thema “samen”.’

De Poëzieweek bestaat sinds 2013 (toen de in 2000 in het leven geroepen Gedichtendag werd uitgebreid tot een hele week) en is het grootste initiatief voor poëzie in de Lage Landen. Met een bundeling van grote en klein poëzie-activiteiten willen de organisatoren een groter bereik creëren voor poëzie. Tijdens de week organiseren naast literaire organisaties, scholen, en boekhandels ook bibliotheken normaal gesproken activiteiten die in het teken staan van poëzie, zoals schrijfworkshops, poëziewedstrijden, gedichtenleesclubs of bijeenkomsten. Dit jaar participeren slechts enkele Nederlandse bibliotheken en gaat het om activiteiten die een online uitvoering hebben gekregen, zoals ‘Ontmoet Dichters Online’. 

Geef een reactie
Gerelateerde berichten