In het nieuwste nummer van Bibliotheekblad

2021 nummer 9/10. (Komt uit op 19 november)
In dit nummer onder andere:

Beste Bibliotheek en Beste Specialist 2021
HuB. Bibliotheek Kerkrade werd dit jaar gekozen tot de Beste Bibliotheek van Nederland. En Jantien Borsboom werd de Beste Specialist. In dit uitgebreide katern leest u alles over de winnaars en de andere genomineerden.

Collega
Sinds ruim vier jaar zet Anton Furnée zich in voor het organiseren van een range aan activiteiten in de vier locaties van de Bibliotheek Amstelland.

Poëzie en de bibliotheek
Bibliotheken organiseren steeds meer poëzieactiviteiten, maar er is nog veel meer mogelijk, betogen Wouter van Heiningen (Bibliotheek de Plataan) en Alek Dabrowski (Probiblio).

Chris Wiersma reageert op de Domeinbeschrijvingen
Bibliotheekblad besteedde in nummer 3-2021 aandacht aan de ‘Domeinbeschrijvingen voor het opleiden van bibliotheekprofessionals’. Chris Wiersma geeft hierover zijn opinie.

Topstukken uit de KB
Koken op open vuur, gerechten bereiden met kokend water of recepten maken met wijn, in dit kinderkookboek uit 1870 mocht het allemaal.

Het belang van digitaal burgerschap
De coronacrisis maakt pijnlijk duidelijk wie in de samenleving digitaal buiten de boot vallen, zien Peter van Eijk, Peter Kok en Ronald Huizer.

De vertrekkende vrouw en de komende man bij Rijnbrink
Op 30 september nam Tineke van Ham na 11 jaar afscheid als algemeen bestuurder bij Rijnbrink. Haar opvolger, Bernard Fransen, nam naadloos haar taken over.

Bibliotheekaanbod basisvaardigheden in coronatijd
Ondanks de beperkingen die bibliotheken in 2020 ondervonden vanwege de coronamaatregelen, is het aanbod van de bibliotheken rondom basisvaardigheden in grote lijnen constant gebleven.

Van Airport Library tot wetenschappelijke bibliotheek
Naast ‘gewone’ openbare bibliotheken zijn er in Nederland nog tal van andere bibliotheken. Een overzicht.

Barbara Lison, president-elect IFLA
De komende twee jaar staat Barbara Lison aan het hoofd van de governing board van de International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA).

Boek over de toekomstige architectuur van openbare bibliotheken
Dit najaar verschijnt het Engelstalige boek ‘Imagination and Participation’, waarin auteurs Rob Bruijnzeels en Joyce Sternheim hun visie geven op de architectuur van toekomstige openbare bibliotheken.

VVBAD bestaat honderd jaar
Bibliotheekblad sprak met oud-(bestuurs)leden en met de huidige VVBAD-coördinator Jessica Jacobs over de weg die de Vlaamse bibliotheken de afgelopen honderd jaar hebben afgelegd.

Biebactiviteit
Afgelopen voorjaar richtte de Bibliotheek Gelderland Zuid al de vijftigste Bibliotheek op school in voor het basisonderwijs. Maar een echte primeur voor deze bibliotheek werd de samenwerking met het ROC Nijmegen op het gebied van leesonderwijs.

Management
Sabine Tielenius Kruythoff mag dan pas net directeur zijn van de Bibliotheek Salland, ze deed al in verrassende sectoren ervaringen op die haar helpen om zich thuis te voelen in haar functie.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten