Nationale Voorleesdagen geopend door H.K.H. Prinses Laurentien

Vanmorgen zijn De Nationale Voorleesdagen traditiegetrouw van start gegaan met Het Nationaal Voorleesontbijt met H.K.H. Prinses Laurentien. Zij las dit jaar voor in de Bibliotheek op school van het Duet in Uithoorn. Ook veel andere bekende en onbekende Nederlanders lazen op locatie of online voor aan peuters en kleuters bij bibliotheken, basisscholen en kinderdagverblijven door het hele land.

H.K.H. Prinses Laurentien las voor uit het Prentenboek van het Jaar 2022: Maar eerst ving ik een monster (Lemniscaat, 2020), geschreven door Tjibbe Veldkamp en met illustraties van Kees de Boer. Onder anderen Marjolein Moorman, Mascha Feoktistova (Beautygloss), Jim Bakkum, Henk van Essen (Korpschef Nationale politie), Klaas-Jan Huntelaar, Merel Westrik en Marlijn Weerdenburg deden dit op andere plekken in Nederland. Daarnaast lazen Bobbi Eden, Rick Paul van Mulligen, Juf Joni en Meester Sander en online voor.

Ouders geholpen met handige voorleestips
De helft van de ouders zou graag meer willen voorlezen aan hun kind(eren) dan ze eigenlijk doen, blijkt uit onderzoek in opdracht van Stichting CPNB en Stichting Lezen. Tijdgebrek is daarbij de belangrijkste reden, daarnaast blijkt dat ouders behoefte hebben aan voorleestips. Welke boeken passen bij de leeftijd en welke boeken zijn het meest geschikt voor interactief voorlezen? De Prentenboek Top 10 helpt hierbij.

Prentenboek van het Jaar 2022
Een van de boeken uit de Top 10 is verkozen tot Prentenboek van het Jaar: Maar eerst ving ik een monster van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer (Lemniscaat). Iedere ouder herkent het: snel even instoppen, oké dan nog even een verhaaltje, maar kort… en dan begint het. Maar eerst ving ik een monster is niet alleen om voor te lezen. Ook als samenleesboek is het een feest: het samenspel tussen de gehaaste volwassene en het kind dat hem of haar uitlokt nog verder te vertellen, zal veel vrolijkheid opleveren. Tjibbe Veldkamp schreef een verhaal dat nooit uit is. Een ode aan de fantasie en de betoverende kracht van verhalen: het ideale boek voor ieder kind dat nooit genoeg voorgelezen kan worden. Maar eerst ving ik een monster werd goed ontvangen door de pers, dankzij het slimme en inventieve concept en de sterke tekst en krachtige illustraties van Kees de Boer. Het Prentenboek van het Jaar 2022 is speciaal voor De Nationale Voorleesdagen verschenen in een mini-editie. Deze mini-editie is voor € 5,25 euro vanaf 26 januari tot en met 5 februari 2022 verkrijgbaar bij de boekhandel

De Nationale Voorleesdagen
De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en zijn een project van Stichting Lezen, georganiseerd door Stichting CPNB. De voorleescampagne vindt voor de 18de keer plaats. De doelstelling van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen van kinderen (0-6 jaar) die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd. De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, mondelinge taalontwikkeling en verhaalbegrip.

Gerelateerde berichten