Nederlands Letterenfonds komt met tijdelijke steunmaatregel voor schrijversoptredens

Het Nederlands Letterenfonds lanceert in samenwerking met De Schrijverscentrale en de Koninklijke Boekverkopersbond een nieuwe steunmaatregel om in de periode tussen 1 maart en 1 juli 2021 schrijversoptredens te stimuleren. Ook bibliotheken kunnen gebruikmaken van de regeling.

Met de steunmaatregel wil het Letterenfonds (online) publieksactiviteiten met schrijvers mogelijk maken, nu schrijvers tijdens de lockdown grote moeite hebben om hun lezers te ontmoeten via de fysieke boekhandel, bibliotheken en scholen.

In het kader van de regeling kunnen boekhandels, bibliotheken en scholen in Nederland via De Schrijverscentrale een schrijversoptreden boeken, waarbij het Letterenfonds het honorarium voor de schrijvers subsidieert tot 500 euro. Boekhandels ontvangen bovendien via de Boekverkopersbond een bijdrage van maximaal 500 euro voor de (extra) organisatiekosten. Iedere denkbare publiekspresentatie komt in aanmerking. Van interviews met een schrijver, online leesclubs en signeersessies in de etalage tot live optredens zodra het weer kan. Hiervoor kunnen schrijvers in alle literaire genres worden geboekt: van kinder- en jeugdliteratuur tot non-fictie, poëzie en spoken word.

‘Zo wordt de drempel verlaagd voor het organiseren van (online) optredens en publieksactiviteiten van schrijvers die – afhankelijk van de dan geldende mogelijkheden – online, hybride of kleinschalig zijn en plaatsvinden tussen 1 maart en 1 juli 2021,’ aldus het Letterenfonds.

iziano Perez, directeur van het Nederlands Letterenfonds, zegt over de maatregel: ‘Dit initiatief maakt deel uit van een groter pakket aan steunmaatregelen waar het Letterenfonds dit voorjaar mee naar buiten treedt. Dat het belangrijk was om iets te bedenken waarmee nu kleinschalige schrijversoptredens kunnen worden gestimuleerd, schrijvers een goed honorarium ontvangen en ook de boekhandel een steun in de rug krijgt, was voor het fonds direct duidelijk. Ik ben blij met deze samenwerking met De Schrijverscentrale en KBb.’

Foto: Marieke Lucas Rijneveld afgelopen najaar, signerend in de etalage van boekhandel Blokker in Heemstede

Geef een reactie
Gerelateerde berichten