Nederlandse Thrillerprijzen uitgereikt in Bibliotheek Neude

Van links naar rechts: Floris Kleijne, Hugo Luijten, Bernice Berkleef en Toni Coppers. Foto door Anna van Kooij.

Bernice Berkleef wint met Bloedsteen de Gouden Strop 2021, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek van het jaar. De Vlaamse auteur Toni Coppers krijgt de lezersjuryprijs Hebban Thrillerprijs. Dit is zaterdagmiddag 5 juni bekendgemaakt in de Bibliotheek Neude tijdens de uitreiking van ‘De Nederlandse Thrillerprijzen 2021’, het startschot voor de ‘Week van het Spannende Boek’ van 7 t/m 13 juni.  

Gouden Griffel of Gouden Strop 
Bernice Berkleef is 35 jaar, net zo oud als de Gouden Strop zelf. Ze vindt het een eer om deze prijs nu al te winnen, met haar tweede boek. “Een jeugddroom komt uit. Als kind leefde ik deels in een zelfverzonnen fantasie. Ik wilde altijd al schrijven en droomde erover later óf een Gouden Griffel óf een Gouden strop winnen”, zegt ze als ze over de eerste schrik heen is. De jury over Bloedsteen: “Een knap geschreven en spannende thriller, die verleden en heden met elkaar verbindt. De karakters zijn goed gevat en het verhaal bouwt op tot een onverwacht einde.” De jury van de Gouden Strop bestond uit voorzitter Koen Voskuil (verslaggever en misdaadjournalist AD), Arno Ruitenbeek (VN’s Detective & Thrillergids), Rolf Bos (freelance recensent), Ellis Gielen (thrillerverkoopster) en Amber Martensen (‘Stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2020’). Zij kozen uit 80 inzendingen de vijf genomineerden. Naast Berkleef waren dat René Appel met Overschot, Toni Coppers met De moord op Arno Linter, Hugo Luijten met Undercover en Saskia Noort met Bonuskind. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €10.000 en een sculptuur van Marianne van den Heuvel. 

Schaduwprijs, Hebban Thrillerprijs en Zilveren Strop
Onder de inzendingen voor de Gouden Strop waren 12 debuten die ook voor de Schaduwprijs werden gelezen. Winnaar Floris Kleijne ontvangt €1000 en een litho van Daan Jippes voor Klaverblad, volgens de jury “een thriller met veel actie, stevige karakters, scherpe dialogen en klaar om te verfilmen. Kleijne baseerde zijn boek, dat hij al forensend in de trein schreef, op het Klimop Vastgoedschandaal, de beursgang van World online en andere affaires.  

Lezerscommunity Hebban.nl organiseerde voor de tweede keer de Hebban Thrillerprijs. Een lezersjury bestaande uit honderd thrillerlezers bepaalde de shortlist van vijf titels, die werd beoordeeld door een jury van boekverkopers en thrillerkenners. De winnaar is Toni Coppers met Val. De jury roemt het als “een sterk verhaal dat je niet los laat en met een interessant personage”. Toni Coppers: ”Deze hoofdpersoon is mij dierbaar. Hij komt na een diepe val weer rechtop en krijgt opnieuw zin in het leven.” De andere genomineerden waren Marieke Damen met Stilleven, Yvonne Doorduyn met Onmacht, Angelique Haak met Nooit meer alleen en Nathalie Pagie met Helsinki

Onder de naam De Zilveren Strop werd dit jaar voor het eerst een schrijfwedstrijd voor spannende verhalen georganiseerd, in samenwerking tussen Hebban.nl en Stichting De Gouden Strop. De 162 ingezonden verhalen werden beoordeeld door 55 voorselecteurs. Een vakjury van thrillerschrijvers bestaande uit Corine Hartman, Peter Römer, Isa Maron en Sander Verheijen beoordeelde de tien verhalen op de shortlist. Handbagage van Hugo Luijten, een verhaal geïnspireerd op het omslachtige inchecken op een luchthaven, werd tot winnaar uitgeroepen. Ter afsluiting van de Spannende Week is een e-book met de vijf beste verhalen te downloaden op Hebban.nl. Later verschijnen de verhalen ook als luisterboek. 

Nacht van het Spannende boek 
De Nederlandse Thrillerprijzen werden uitgereikt in Theater Bibliotheek Neude. Volgens directeur Deirdre Carasso dé uitgelezen plek hiervoor. Thrillers zijn het meest gelezen genre in de bieb en in de top 10 zitten zelfs 9 Nederlandse auteurs. Michaël Berg (thrillerauteur en Stichting Gouden Strop) beaamt dit. ‘Het gaat goed met het Nederlandse spannende boek, 25% van het aanbod is van Nederlandse schrijvers.  

Dit jaar was de uitreiking van de Nederlandse Thrillerprijzen vanwege corona nog een bescheiden feestje, zonder publiek en alleen online te volgen. Vanaf volgend jaar wordt het een jaarlijks terugkerend evenement mét publiek onder de titel ‘De Nacht van het Spannende boek’. Een bruisend Thrillerfeest, waar naast de prijsuitreiking ook workshops, signeersessies en lezingen gegeven zullen worden. 

Geef een reactie
Gerelateerde berichten