(Bron: nieuwsbrief van het Platform Studiekringen50plus / Tekst: Evert Kooij)
Volgende maand eindigt de loopbaan van Yvonne Sinkeldam in de bibliotheekwereld. Daarmee komt ook een einde aan haar adviseurschap voor Studiekringen50plus. Twaalf jaar was Yvonne intensief en met grote verbondenheid betrokken bij het Platform en de kringen.
Pensioen wil Yvonne het niet noemen omdat ze nog twee jaar van de AOW-gerechtige leeftijd verwijderd is. “Als je 67 bent ga je met pensioen en tot die tijd beslis je om eerder te stoppen met werken.” Op 1 april trekt ze voor de laatste keer de deur achter zich dicht bij Rijnbrink, de ondersteuningsorganisatie voor de bibliotheken in Gelderland en Overijssel. Een rare dag om te vertrekken, zegt Yvonne. Het heeft een reden: op deze datum maakt ze op de dag af veertig jaar vol.
De loopbaan van Yvonne telt eigenlijk meer dan veertig jaar: op haar elfde was Yvonne al vrijwilliger in bibliotheken en later deed ze er vakantiewerk. Na haar opleiding aan de Bibliotheekacademie vervulde ze invalklussen in de bibliotheken van Arnhem en Nijmegen en werd ze hoofd van de bibliotheek in Ooij en later Heteren.
In 1985 begon Yvonne bij de voorganger van Rijnbrink, de Provinciale Bibliotheekcentrale Gelderland. In 2013 raakte ze betrokken bij Studiekringen50plus. Wekelijks besteedde ze er tijd aan, onder andere met deelname aan de bestuursvergaderingen en het geven van trainingen aan bibliotheekmedewerkers voor de begeleiding en oprichting van studiekringen.
Uit goede bron weet ik dat je gemist gaat worden. Hoe is dat andersom?
“Hetzelfde. Ik heb me de afgelopen jaren voor de studiekringen ingezet omdat ik heilig geloof in het concept. Laatst maakte ik een studiekringbijeenkomst mee en zag weer hoe belangrijk die voor de deelnemers is. Dat motiveert enorm om je ervoor in te zetten.”
Wat is de kracht van het concept waar je zo in gelooft?
“Het werkt als je hoort dat deelnemers aangeven wat het betekent. Dat het een reden is om de actualiteit bij te houden en dat je niet denkt, deze week maar even niet in krant kijken want ik ben even druk. En daarnaast natuurlijk de ontmoeting…
“Het concept zoals het nu staat is gewoon goed en is ook door Movisie erkend als goed onderbouwd. En dat is -zonder op de borstklopperij- best wel heel bijzonder. “Ik ben een brononderzoeker en altijd geïnteresseerd om dan even te gaan graven en verder te kijken. Je gunt iedereen dat ze door anderen geïnspireerd raken en nieuwsgierig worden. Het is inherent aan mijn baan als adviseur in de bibliotheekwereld dat ik weet hoe belangrijk kennisdeling is. Hoeveel je eraan kunt hebben.”
Neem je zelf ook deel aan een studiekring?
“Nee, nooit gedaan, maar wie weet doe ik dat nog. De studiekring is ook voor mensen die gestopt zijn met werken, want dan moet je er meer moeite voor doen om bij te blijven. Daar loop ik nu binnenkort ook tegen aan, haha. Ik hoor nu veel van collega’s, krijg tips over podcasts en: goh, je moet dat boek lezen, of heb je hier wel eens van gehoord. Zulke inspiratiebronnen, daar ben ik nog naar op zoek”
Net nu Yvonne vertrekt staat de organisatie Studiekringen50plus op een kruispunt. Waar hoopt Yvonne waar het naartoe gaat?
“Ik hoop dat er landelijk gezien een structurele oplossing komt vanuit de bibliotheekwereld. En hoe die oplossing eruitziet? Het mag voor mij ook anders, het hoeft ook niet precies te blijven zoals het de afgelopen twaalf jaar is gegaan.”
Eén concrete wens heeft Yvonne wel: “Ik zou het heel fijn vinden als studiekringen inclusiever worden en dat mensen vanuit andere culturen mee gaan doen.”
Aan de ene kant moet je volgens Yvonne vernieuwingsslagen niet uit de weg gaan als nieuwe tijden en omstandigheden daarom vragen, maar ze voegt er meteen aan toe: “Never change a winning team hè.”
Zeg je dit omdat er een druk is om alles anders te doen?
“Ja, de bibliotheken hebben daar een handje van, maar niet alleen daar. Je moet niet blijven vernieuwen, als iets goed is, is het goed. Dat komt ook terug uit evaluaties van de trainingen die we geven (aan bibliotheekmedewerkers). Deelnemers zijn verrast door de ideeën die achter het concept zitten over
werken met de communities die ontstaan en over hoe je met de studiekringen kunt samenwerken aan de programmering van de bibliotheek.”
De kringen zijn zelfsturend. Wat zeg je tegen kringen voor wie het Platform vaak op grote afstand staat? “Dan zeg ik dat ze zelfstandig zijn, maar niet alleen. Ik heb de overtuiging dat het Platform wel degelijk een cruciale rol speelt. Eind jaren tachtig begin jaren negentig zijn in heel Nederland veel kringen verdwenen, behalve in Gelderland waar als enige altijd een platform is geweest. Als er problemen zijn kunnen kringen toch terugvallen op het Platform dat kan meedenken als er bijvoorbeeld nieuwe leden nodig zijn.”
Wat ga je doen in de tijd die nu vrijkomt?
“Ik stop met werken om meer tijd te hebben om met mijn man op pad te kunnen. We maken graag lange fietstochten en in mei en juni willen we op de fiets naar Praag.
Ook kom ik door mijn werkschema veel te weinig aan lezen toe en als ik wel lees is het vaak werk gerelateerd. Ik ga weer eens een stapel literatuur verwerken en wordt misschien lid van een leeskring.”
Een hobby waarvoor Yvonne ook meer tijd krijgt is spinnen. “Van een vriendin met schapen krijg ik af een toe een vacht van één van haar schapen en ik vind het heerlijk om daar wol van te spinnen. Daarvan brei ik sokken, sloffen en handschoenen van onder de naam SinkelSocks.”
Je sluit niet uit dat je tot een studiekring toetreedt, maar los daarvan ga je niet helemaal weg bij Studiekringen50plus …
“Ik heb beloofd dat ik na de vakantie nieuwe kringen ga helpen opstarten. Echt uitvoerend werk en niet bestuurlijk en adviserend, want dat is voor mijn opvolger.”