Ruim tweehonderd deelnemers maakten op Safer Internet Day (11 februari), een start met een landelijke agenda voor een veiliger online wereld, tijdens de conferentie Kliks en Kwesties: Jong en Online, georganiseerd door UNICEF Nederland, MIND Us en de gemeente Amsterdam. Wetenschappers deelden de laatste inzichten en jongeren vertelden waar ze in de online wereld tegenaan lopen. “Als m’n vriendjes me vragen of ik kom buitenspelen dan kan ik m’n telefoon wegleggen.”
Ruim tweehonderd deelnemers, bestaande uit jongeren, maatschappelijke organisaties, overheden, kennisinstellingen en techbedrijven, maakten vandaag, op Safer Internet Day, een start met een landelijke agenda voor een veiliger online wereld. Dat gebeurde tijdens de conferentie Kliks en Kwesties: Jong en Online, georganiseerd door UNICEF Nederland, MIND Us en de gemeente Amsterdam. De conferentie werd bijgewoond door Koningin Máxima.
“Kinderen hebben het recht om veilig te kunnen spelen, te leren, vrienden te maken. En ze hebben recht op bescherming van hun mentale gezondheid. In de ‘echte’ wereld hebben we volop manieren om hun rechten te beschermen, maar in de online wereld lukt dat nog onvoldoende. Dat we nu met ál deze partijen een start hebben gemaakt voor een gezamenlijke agenda om kinderen en jongeren beter te kunnen beschermen, is erg hoopvol, en vooral erg nodig”, aldus Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland.
De dag begon met een panelgesprek waarin jongeren vertelden over de kansen en de uitdagingen in de online wereld, waarna zowel het ministerie van BZK als VWS en de Gemeente Amsterdam in gesprek gingen over de rol van de overheid bij het beschermen van online kinderrechten.
Alexander Scholtes, wethouder gemeente Amsterdam: “Als gemeente vinden we een veilige, gezonde leefomgeving voor jongeren, zowel offline als online, heel belangrijk. Beleid hierop maken we dan ook samen met jongeren. We brengen het geluid van onze jongeren ook naar Brussel, waar we pleiten voor het aanpakken van het verslavende ontwerp van social media apps”.
In gesprek met Koningin Máxima vertelt Besir (12 jaar) dat het soms best moeilijk is om schermtijd te beperken, maar dat de offline wereld daarbij kan helpen: “Als m’n vriendjes me vragen of ik kom buitenspelen dan kan ik m’n telefoon wegleggen.”
Het middagdeel bestond uit deelsessies, waar nagedacht werd over de onderwerpen AI en onderwijs, voorlichting en educatie, wetgeving en toezicht, sociale norm en jongerenparticipatie.
De agenda wordt later dit jaar aangeboden aan de staatssecretarissen van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
“De mentale gezondheid van jongeren staat mede door de online omgeving onder druk. Elk kind dat hierdoor problemen ervaart, is er één te veel. Samen hebben we de verantwoordelijkheid om de online wereld mentaal gezonder en veiliger te maken, zodat jongeren zich beter kunnen ontwikkelen en weerbaarder worden. Tijdens deze conferentie hebben we daarvoor concrete stappen kunnen zetten”, zegt Frederieke Vriends, directeur MIND Us.