De op 17 maart door de CPNB gelanceerde campagne #ikleesthuis wordt de komende tijd nog verder uitgebreid, onder andere in de vorm van15 speciaal voor de campagne geschreven korte verhalen van schrijvers als Herman Koch, Suzanne Vermeer, Alma Mathijsen, Jan Siebelink, Herman Brusselmans en Ilja Leonard Pfeijffer.
De #ikleesthuis-campagne werd op 17 maart in het leven geroepen om alle Nederlanders te wijzen op het belang van boeken lezen, juist nu zoveel mensen thuiszitten door het coronavirus. De ‘speciale leesbevorderende campagne rond het “thuislezen” is er op gericht zoveel mogelijk (potentiële) lezers aan een mooie (lees)ervaring met een boek te helpen, juist nu het sociale leven stil is komen te liggen en zoveel mensen noodgedwongen aan huis gekluisterd zijn,’ aldus de CPNB bij de start van de campagne.
De CPNB stelt dat de campagne tot dusver zo succesvol is gebleken dat deze de komende tijd nog verder zal worden uitgebreid. Uit consumentenonderzoek is volgens de CPNB gebleken dat de bekendheid met de campagne opmerkelijk hoog is en bovendien zijn door de campagne mensen meer gaan lezen en boeken gaan kopen of lenen. De campagne wordt inhoudelijk goed beoordeeld, een ruime meerderheid vindt de boodschap sympathiek. ‘17% van de consumenten is bekend met #ikleesthuis; gezien de korte looptijd en het beperkte budget is dat een ongelooflijk hoog resultaat in merkbekendheid. Circa een kwart van de personen die thuis lazen en in aanraking kwamen met één van de campagne-uitingen, zegt dat deze een positieve invloed had op het leesgedrag. Circa een vijfde van de mensen die in aanraking kwam met de campagne en een boek kocht of leende is hierbij door de campagne beïnvloed,’ aldus de CPNB.
Uit het onderzoek (pdf) blijkt dat 27% van de respondenten die in aanraking kwamen met de campagne aangeven daardoor geïnspireerd te zijn geraakt om te lezen, 22% geeft aan dat de campagne aanleiding was om een boek (cq e-book) te kopen (32%) of te lenen (13%)
In totaal ondernam 54% van de consumenten tijdens de coronamaatregelen één of meerdere leesactiviteiten. Daarmee evenaart lezen streamingsdiensten als Netflix. Tegen de trend van ontlezing in, blijkt uit de analyse dat vooral mensen die normaal incidenteel of met enige regelmaat lezen, vaker een boek hebben gepakt tijdens de coronamaatregelen. Zo is bijvoorbeeld zeven op de tien incidentele lezers daadwerkelijk meer gaan lezen.
Ingegeven door deze positieve effecten, wordt de #ikleesthuis-campagne de komende tijd nog verder uitgebreid. Bovenop de huidige inspanningen gaat de CPNB bij de komende leesbevorderende acties zoals ‘Geef meer met een boek’, Kinderjury, Spannende Boeken Weken en Zomerlezen de #ikleesthuis-campagne gebruiken om deze te verrijken en extra kracht bij te zetten. Daarnaast verschijnen er in de loop van mei op het DPG Media platform #NLblijftthuis 15 unieke korte verhalen, speciaal geschreven voor #ikleesthuis door onder Herman Koch, Babs Gons, Suzanne Vermeer, Alma Mathijsen, Jan Siebelink, Marion Pauw, Thomas Olde Heuvelt, Yvonne Kroonenberg, Herman Brusselmans, Ilja Leonard Pfeijffer, Marion Bloem, Splinter Chabot, Teske de Schepper, Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen. Deze korte verhalen zullen lezers op een laagdrempelige manier in aanraking brengen met Nederlandse auteurs en hun werk. DPG Media gaat de verhalen zowel in tekst als met video’s van de schrijvers als allereerste via het platform #NLblijftthuis verspreiden. Bij partners Hebban.nl en onlinebibliotheek.nl zal men alle verhalen en video’s terug kunnen vinden en ook verder kunnen zoeken naar meer werk van deze auteurs.
Verder zal McDonald’s bij de #ikleesthuis-campagne aansluiten door ouders (voor)leestips en boekentips te geven om kinderen aan te zetten tot lezen en zal EyeWish, sinds de Boekenweek partner van de CPNB, via de hashtag #ikleesthuis leestips geven.
Eveline Aendekerk, directeur CPNB, in het persbericht: ‘Dat #ikleesthuis zo aanslaat en ook echt tot (meer) lezen en kopen dan wel lenen aanzet is een bevestiging dat we op de goede weg zijn. Dat kon alleen doordat zoveel (media) partijen binnen en buiten het boekenvak meedoen. Door de krachten te bundelen maken we echt impact. Het onderzoek bewijst dat er frequenter gelezen wordt, ik hoop dat dat mensen ontspanning en verrijking geeft in deze onwerkelijke tijd. Als ik dit alles overzie kan ik niet anders dan trots zijn op het collectieve boekenvak en ons team. Als eerste sector hebben wij de handen ineengeslagen om al die mensen die nu thuis zitten een hart onder de riem te steken en tegelijkertijd ook het boekenvak te ondersteunen. Maar de boekensector heeft het desalniettemin – net als de hele culturele sector – zwaar, daarom hoop ik toch vooral dat al die lezers de weg naar hun favoriete boekwinkel of onlinebibliotheek.nl blijven vinden of zelfs een tandje bij willen zetten.’
De CPNB verwijst overigens ook naar de Marktanalyse GfK (pdf) waaruit blijkt dat ook de boekverkoop en de boekhandels door de coronacrisis getroffen worden. Door alle coronamaatregelen (die zorgen voor lege winkelstraten) worden er minder boeken verkocht dan normaal in deze tijd. ‘Na de Boekenweek zijn de weekcijfers in vergelijking tot dezelfde periodes 2017, 2018 en 2019 niet zo laag geweest. Op het “dieptepunt” van de offline markt tot nu toe – twee weken na de Boekenweek – was de afzet circa 40% kleiner dan tijdens een vergelijkbare periode in 2019 en de omzet circa een derde kleiner. Ondanks dat is de cumulatieve omzet in 2020 hoger, mede door de goede start van het jaar. Na twee weken met coronamaatregelen werden er meer boeken via online kanalen verkocht dan in de fysieke boekwinkels, dat is niet eerder voorgekomen,’ aldus de CPNB. Anne Schroën van de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) waarschuwde er op 15 april in de Volkskrant dan ook voor dat eenderde van de boekhandels in Nederland door de coronacrisis failliet dreigt te gaan. Schroën zegt over de #ikleesthuis-campagne in de Volkskrant: ‘Dat is een prachtige campagne en laten we hopen dat iedereen zijn gedachten bij een boek kan houden. Maar waar onze sector van leeft zijn mensen die boeken kópen. Er zijn nu geen klanten in de winkels, de kassa’s worden niet aangeslagen. Ik lees over supermarkten die kerstdrukte beleven, nou in de gemiddelde boekwinkel is het nog nooit zo stil geweest. Daar voltrekt zich een ongekende ramp.’
De CPNB wijst er op dat in vergelijking met de ons omringende landen de terugval van de totale boekenverkoop, mede dankzij campagne-inspanningen als #ikleesthuis, nog meevalt.
Om boekhandels te steunen roept de CPNB bedrijven op (via Twitter en Linkedin) om werknemers een Boekenbon te sturen die zij vervolgens kunnen inwisselen bij hun favoriete boekhandel om de hoek. Zo kunnen bedrijven en werknemers op een originele manier waardering naar elkaar uitspreken en ontstaat er extra saamhorigheid nu veel collega’s elkaar minder zien door het thuiswerken. De CPNB geeft het goede voorbeeld en stuurt alle collega’s dit weekend een Boekenbon met een persoonlijke boodschap erbij.