EBLIDA publiceert aanbevelingen voor bibliotheken in tijden van corona

In een speciale editie van haar nieuwsbrief geeft EBLIDA voorbeelden van richtlijnen en aanbevelingen die in verschillende landen voor bibliotheken zijn geformuleerd om om te gaan met de coronacrisis. Een van de genoemde landen is Nederland

EBLIDA, het European Bureau of Library, Information and Documentation Associations, meldt in de speciale (op 25 april verschenen) editie van haar nieuwsbrief dat er verschillende landen zijn die inmiddels aanbevelingen en richtlijnen hebben opgesteld voor bijvoorbeeld de behandeling van fysieke materialen. Die landen zijn onder andere: Estland, Ierland, Nederland, Italië, Duitsland (bibliotheek van Keulen). EBLIDA noemt het interessant dat er op sommige punten sprake is van een opvallende eensgezindheid – bijvoorbeeld de aanbeveling om boeken 72 uur in quarantaine te houden alvorens ze weer kunnen worden uitgeleend – terwijl er anderzijds per land ook verschillen te zien zijn. Zo gaan de Nederlandse voorschriften met name in op de regels voor de verschillende categorieën mensen die de bibliotheek willen betreden, wordt in Italië en Ierland meer aandacht besteed aan de behandeling van de fysieke collecties en focust de openbare bibliotheek van Keulen vooral op organisatorische aspecten.

EBLIDA geeft een selectie van (in het Engels vertaalde) publicaties uit vier landen: Duitsland (Bibliotheek Keulen), Ierland (Libraries Development, Local Government Management Agency (LGMA)), Nederland (VOB) en Italië (Associazione Italiana Biblioteche). De Nederlandse bijdrage betreft het protocol voor de gefaseerde openstelling van bibliotheekvestigingen, Bibliotheek Keulen geeft verschillende modellen en scenario’s om om te gaan met de dienstverlening en de Ierse en Italiaanse bibliotheekorganisaties geven met name overzichten van richtlijnen en informatie over de behandeling van fysieke materialen.  EBLIDA bracht ook op 23 april en 3 april speciale edities van haar nieuwsbrief uit, met een ‘Checklist for library associations and libraries in the face of the Covid-19 crisis’ gekoppeld aan een inventarisatie van de omstandigheden in verschillende landen. Daarnaast een verwijzing naar een bericht van NewsGuard over met name Franse, Duitse, Italiaanse en Britse websites die fake nieuws verspreiden over het coronavirus. 
Zie ook Bibliotheekblad nummr 3 2020, waarin een beeld wordt geschetst van de reactie op de coronacrisis door bibliotheken in verschillende andere landen.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten